Adresas: Mokyklos g. 3, Alytaus r., Pivašiūnų k., Pivašiūnų sen. LT-64482 LIETUVA Įstaigos kodas: 190245865 Tel.: (8 315) 29 331, (8 315) 29 332 Fax,: (8 315) 29 303 El. paštas: pivasiunugimnazija@gmail.com |
1. | 8.30 | – | 9.15 |
2. | 9.25 | – | 10.10 |
3. | 10.20 | – | 11.05 |
4. | 11.25 | – | 12.10 |
5. | 12.25 | – | 13.10 |
6. | 13.20 | – | 14.05 |
7. | 14.15 | – | 15.00 |
8. | 15.10 | – | 15.55 |
Girnos mala, miltai byra
Nuo žilos senovės žmogus lenkėsi žemei ir duonai. Duona mums visiems yra gyvybės šaltinis. Norint duonos valgyti daug darbų reikia nudirbti: dirvą suarti, rugius pasėti, užakėti, nupjauti, į kluoną suvežti, iškulti, sumalti, tešlą užmaišyti, iškepti. Supažindinant mokinius su duonos keliu (nuo grūdo iki duonos riekės), etnokultūros būrelio (1 kl. mok.) nariai dalyvavo netradicinėje pamokoje ūkininko malūne. Pamokos tikslas – supažindinti vaikus kaip malūne malami grūdai. Seniau maldavo rankinėmis girnomis. Rankos labai pailsdavo. Maldavo dažniausiai moterys anksti ryte iki pusryčių, nes vėliau kitus darbus dirbti reikėdavo. Sumaltus miltus supildavo į kubilus. Vėliau ėmė malti vėjiniais ir vandens malūnais. Mokiniai sužinojo, kad dabar pakanka tik vieno elektros mygtuko paspaudimo ir per keletą minučių sumalamas pilnas maišas grūdų. Etnokultūros ir dailės vyresnioji mokytoja Janina Vasiliauskienė
|