piv logo


Adresas: Mokyklos g. 3,
Alytaus r., Pivašiūnų k.,
Pivašiūnų sen.
LT-64482 LIETUVA

Įstaigos kodas: 190245865
Tel.: (8 315) 29 331, (8 315) 29 332
Fax,: (8 315) 29 303
El. paštas: pivasiunugimnazija@gmail.com
Patyčių dėžutė

patyciu dezute logo

Pamokų laikas
1. 8.30 9.15
2. 9.25 10.10
3. 10.20 11.05
4. 11.25 12.10
5. 12.25 13.10
6. 13.20 14.05
7. 14.15 15.00
8. 15.10 15.55
Sveikatiada

Sveikatiada logo PNG

face

zzz

25sveika mokykla logo 

AM logo geltonas

kk

Vaikų ir jaunimo smurto lyties pagrindu prevencija -

„Smurtas romantiniuose santykiuose tarp paauglių“

„Mes negalime pakeisti to, ko nežinome, o kai mes sužinome, mes negalime liautis keisti“ (Sheryl Sandberg)

Smurtas romantiniuose santykiuose tarp paauglių yra viena iš smurto lyties pagrindu formų. Šis reiškinys yra plačiai paplitęs, tačiau tikrasis šios problemos mastas nėra žinomas, apie jį mažai kalbama. Smurto romantiniuose santykiuose tarp paauglių poveikis fizinei, psichinei sveikatai ir mokymosi rezultatams yra didžiulis. Jaunos smurto romantiniuose santykiuose aukos, tikėtina, labiau kenčia nuo depresijos ir nerimo, skatina nesveiką elgseną, pavyzdžiui, vartoja tabaką, narkotikus ir alkoholį, elgiasi nesocialiai, ir galvoja apie savižudybę. Smurtinėje aplinkoje augančiam vaikui formuojasi klaidingos santykių nuostatos, vertybės, kurios vėliau perkeliamos į tarpasmeninius santykius. Smurtas neretai tampa prastų rezultatų mokykloje, pabėgimo iš namų priežastimi.

Informacinių technologijų plėtra bei COVID – 19 pandemija lėmė, jog bendravimas, net romantiški santykiai vis labiau persikelia į elektroninę erdvę. Taip kuriama terpė naujoms smurto lyties pagrindu formoms atsirasti. Jauni žmonės dažnai sumenkina smurto lygį, patiriamą savo romantiniuose santykiuose, ir neatpažįsta to kaip smurtinio elgesio. Jaunuoliams trūksta įgūdžių kaip atpažinti smurtą santykiuose ir kaip reaguoti jį atpažinus. Todėl I – III gimn. kl. mokiniams buvo vedami vaikų ir jaunimo smurto lyties pagrindu prevencijos užsiėmimai – „Smurtas romantiniuose santykiuose tarp paauglių“. Pagrindinis šių užsiėmimų tikslas – užkirsti kelią smurtui lyties pagrindu mokykloje ir romantiniuose santykiuose jaunimo tarpe, griaunant lyčių stereotipus, normas ir vaidmenis, kurie yra pagrindinės smurto lyties pagrindu priežastys. Jų metu buvo kalbama apie smurto romantiniuose santykiuose tarp paauglių dinamiką, diskutuojama apie smurtą jaunimo santykiuose, saugumą elektroninėje erdvėje, aptartas elgesys patyrus ar susidūrus su smurtu santykiuose ir kaip atpažinti smurto ženklus, atliekamos praktinės užduotys. Mokiniai gavo užduotį – dalyvauti socialinėje kompanijoje, kuria siekiama didinti jaunimo sąmoningumą lyčių lygybės bei smurto artimoje aplinkoje srityse ir užtikrinti smurto santykiuose prevenciją.

Pasak mokinių, jiems labai patiko šie užsiėmimai jų amžiaus tarpsniui aktualia tema, visų dalyvių aktyvus dalyvavimas praktinėse užduotyse, saugi aplinka diskusijoms, atvirumas, bendravimas, drąsiai reiškiama nuomonė ir jie norėtų kuo daugiau tokių mokymų ir susitikimų.

Švietimas yra priemonė, kuria galima pakeisti individų elgesį ir socialines normas, susijusias su smurtu ir diskriminacija, kad mūsų visuomenėse būtų daugiau lygybės ir saugumo.

„Džiaugiamės galėdami leistis į kelionę, kurioje kartu kursime švietimo sistemą ir ateitį be smurto lyties pagrindu!”

Mokytoja A. Kazlauskaitė - Vainickienė

1
1,1
2
2,2
3
4
5
6
7
8
01/10 
start stop bwd fwd

 
Sukurta naudojant Rush Tide.